Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Αρετών υφηγητής, μακαριστέ Νικόδημε Θεηγόρε


5555
Του Αγγέλου Ν. Πάκλαρα Θεολόγου | Romfea.gr
Την 14η Ιουλίου ο συναξαριστής της εκκλησίας μας αναφέρει ότι σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του Ναξίου.
Μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές αγίων του ορθοδόξου μοναχισμού και συγγραφεύς πολυτίμων έργων όπως το πηδάλιο, η φιλοκαλία, ο ευεργετινός και τόσα άλλα.
Την αυτή ημέρα η τοπική εκκλησία Ιερισσού και Αγίου Όρους εόρταζε μεγαλοπρεπώς την μνήμη του οσίου Νικοδήμου διά το λόγο ότι ήγαγε τα ονομαστήρια του ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης Ιερισσού κυρός Νικόδημος.
Ο Μεγάλος αυτός Ιεράρχης συνήθιζε να εορτάζει την εορτή του εις τον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Στεφάνου Αρναίας μετά λίγων αδελφών αρχιερέων αλλά και των ιερέων της Μητρόπολης του, όπου συλλειτουργούσε «εν τω συνδέσμω της αγάπης» όπως έλεγε.
Τα τελευταία έτη τη ζωής του συναισθανόμενος την ματαιοδοξία του κόσμου τούτου μετέβαινε στην αγαπημένη του Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου ήσυχα και σεμνά εόρταζε εκεί με την συνοδεία του την μνήμη του Αγίου Νικοδήμου.
Ήταν ένα Ιεράρχης με πολλές όμορφες αντιθέσεις. Μεγαλοπρεπέστατος αλλά παράλληλα και τόσο απλός. Αυστηρός αλλά ταυτόχρονα πράος και μειλίχιος. Τα κηρύγματά του βροντώδη και ελεγκτικά, αλλά και ήπια και γαλήνια.
Μόνο με την παρουσία του δίδασκε. Μόνο με την υπερβάλλουσα αγάπη του προς την Υπ. Θεοτόκο συγκλόνιζε.

Η ανεκτίμητη προσφορά του και το έργο του στην τοπική Μητρόπολη έχει πλέον χαραχθεί στη μνήμη όλων όσων τον γνώρισαν και τον διηκόνησαν από κοντά.
Εμείς που δεν του προσφέραμε απολύτως τίποτα, ενώ αυτός μας πρόσφερε τόσα πολλά, ενθυμούμενοι το γνωστό ρητό «ουδείς πιο αχάριστος από του ευεργετηθέντος» ευλαβώς και ευγνωμόνως κύπτουμε τον αυχένα και κλίνουμε το γόνυ έμπροσθεν του σεπτού μνήματος του και ανάβουμε ένα μικρό κεράκι εις την πανσέβαστη μνήμη του.
Τον ευχαριστούμε δια την πατρική του αγάπη, προσφορά, πρόνοια, έλεος, μακροθυμία, ευγένεια και συγκατάβαση που επέδειξε προς ημάς τα τριάκοντα αυτά έτη της πνευματικής συνδέσεως μαζί του.
Δακρύζουμε διά την επίγεια απουσία του αλλά έχουμε βεβαία την ελπίδα ότι «μετά αγγέλων αγάλλεται το πνεύμα του» αφού εκ παιδιόθεν ο μακαριστός ιεράρχης επιμελούντο της ψυχής του» «πράγματος αθανάτου».
Την ημέρα αυτή που εόρταζε τα ονομαστήρια του ευχόμεθα ο πανοικτίρμων Θεός να αναπαύσει την μακαρία ψυχή του μετά των Αγίων.
Αιωνία σου η μνήμη αλησμόνητε και αξιομακάριστε Γέροντα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου