Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τι σημαίνει η κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;


Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, καθεμιά από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του ΙΑΚΩΒ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα Του λόγο. Το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το του Νυμφίου Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται και το Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω.
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή, ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της χριστιανικής υμνογραφίας. Στον Άγιο Νικόλαο Χαλκίδας μπορείτε να ακούσετε το Τροπάρι της Κασσιανής από την χορωδία Χαλκίδος.
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο Ὅτε οἱ ἔνδοξοι μαθηταί.
97ff5b5c23c82287559552b36b16e270_XL
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας, το απόγευμα προς βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή, παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο του ναού ενώ ψάλλεται το Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου. Όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γυναίκες κάθε ηλικίας, σε  όλες τις εκκλησίες στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια, τα οποία συνήθως προέρχονται από στεφάνια που φέρνουν οι πιστοί και εναποθέτουν μπροστά από το Σταυρό. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες σε καθε σπίτι βάφουν τα πασχαλινά αυγά
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του επιταφίου. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου και το βράδυ οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη τον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου και ψάλλονται τα Εγκώμια σε τρεις στάσεις: Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ α’ στάση, Ἄξιόν ἐστί β’ στάση, και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι γ’ στάση μετά τα οποία και πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού. Είναι η κορύφωση του θείου δράματος και σύμφωνα με την παράδοση οι νοικοκυρές δεν βάζουν κατσαρόλα, δεν κάνουν δουλειές στο σπίτι.
Ιδιαίτερη είναι η Μεγάλη Παρασκευή στην πόλη της Χαλκίδας, το βράδυ της οποίας συγκεντρώνονται οι Επιτάφιοι των εκκλησιών όλων των ενοριών της πόλης στο Στρογγυλό της Παραλίας, συνοδευόμενοι απο τις Στρατιωτικές και Πολιτικές Αρχές της πόλεως, όπου χοροστατεί φυσικά ο Μητροπολίτης μας, κ.κ.Χρυσόστομος.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και “Πρώτη Ανάσταση” και το τροπάριο Ἀνάστα, ὁ Θεός. Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός όπου και διανέμεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το Δεῦτε λάβετε φῶς και το Χριστὸς Ἀνέστη που συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας, τους ασπασμούς της αγάπης και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και βαρελότων. Μετά το τέλος της Αναστάσιμης Λειτουργίας ακολουθεί το πασχαλινό τραπέζι με την μαγειρίτσα, τις γαρδούμπες, το σπάσιμο των κόκκινων αυγών και το σταύρωμα της πόρτας κάθε σπιτιού με το άναστάσιμο φως.
eggs
Την Κυριακή του Πάσχα οι προετοιμάσιες για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινούν από τις πρώτες πρωίνες ώρες. Οι άντρες του σπιτιού περνάνε το αρνί στη σούβλα, το δένουν, φροντίζουν για την φωτιά ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν κοκορέτσι και σπληνάντερο. Όσο διαρκεί το ψήσιμο το κρασί ρέει άφθονο, η μουσική παίζει δυνατά και όλοι χορεύουν και τραγουδάνε. Από την άλλη μεριά οι νοικοκυρες κάθε σπιτιού, φροντίζουν να ετοιμάσουν τα συνοδευτικά (πατάτες, σαλάτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου