Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΔΑΝΙΗΛ ΣΙΣΟΕΒ ΚΑΙ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΒ «Και άγγελοι με τα φτερά τους θα μας πάνε στους ουρανούς»....«Οδηγίες για τούς αθάνατους, ή τί να κάνετε εάν τελικά πεθάνατε;» Πες μας, πάτερ ποιες είναι αυτές οι οδηγίες;





Ό ιερέας Δανιήλ Σισόεβ και ό διάκονος Γεώργιος Μαξίμοβ
«Και άγγελοι με τα φτερά τους θα μας πάνε στους ουρανούς»....
Ερώτησης: Τί σημαίνει ιεραποστολική δραστηριότητα; Έδώ, στη Σερβία, οι μη Ορθόδοξοι λένε, ότι ή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι στατική, δεν είναι αρκετά ιεραποστολική, και ελάχιστα ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων.


Πατήρ Δανιήλ: - Όταν λέμε, ότι ή Εκκλησία πρέπει να είναι ιεραποστολική, υπενθυμίζουμε, ότι ό Σωτήρας, ό ίδιος ό Κύριος Ιησούς, διέταξε όλους τούς Χριστιανούς να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σέ όλους τούς λαούς χωρίς εξαίρεση. Και γι' αυτό ή Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να φέρει το λόγο του Θεού σέ όλους τούς ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι ενεργός και όχι στατική. 


Και αυτό πού συμβαίνει στη Ρωσική Εκκλησία, είναι το γεγονός ότι αυτή επιστρέφει στην αποστολική της ρίζα. Εκατοντάδες ιερείς και λαϊκοί της Εκκλησίας μας κηρύσσουν στους δρόμους και πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις των σεκταριστών και στο τζαμί, και πολλοί στη συνέχεια έρχονται στον Χριστό. Νομίζω ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να προχωρήσουν και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους. Δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό πού ήδη έχουμε. Ό Χριστός έχει πολλά πρόβατα, τα όποια εμείς δεν έχουμε βρει ακόμη. Στην ενορία μου τώρα παρακολουθεί μαθήματα μία μουσουλμανική οικογένεια από τον Καύκασο, και τα μέλη της θέλουν να βαπτισθούν και μου λέγανε: γιατί δεν ήρθατε στους προγόνους μας εσείς, οι ορθόδοξοι ιερείς, γιατί δεν γνώρισαν για αυτήν την αλήθεια; Γιατί εκεί στο Νταγκεστάν, ποτέ δεν ακούσαμε γι' αυτό;
Συχνά πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά δεν είναι έτσι. 



Ή Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί, και κάνει πολλά για τον εκχριστιανισμό. Μερικοί λένε ότι ό Ίδιος ό Κύριος οδηγεί την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ναι, ό ίδιος ό Κύριος την οδηγεί, άλλα μέσα από μας και αν εμείς θα φέρουμε τον άνθρωπο στην βάπτιση, τότε θα καλύψουμε πολλές αμαρτίες, όπως είπε ό Απόστολος Ιάκωβος. Θα πάρουμε μια τεράστια ανταμοιβή στη βασιλεία των ουρανών, εάν θα οδηγήσουμε τούς ανθρώπους στην μετάνοια. Και ακόμα περισσότερο όταν ή Εκκλησία ασχολείται με το κήρυγμα του Ευαγγελίου σέ εκείνους, πού είναι έξω από αυτήν, ακόμη και από άλλα έθνη, τότε ή ίδια ή Εκκλησία ανανεώνεται, δυναμώνει και ανθοφορεί, διότι το Άγιο Πνεύμα, της δίνει τη δύναμη για να φέρει την ιεραποστολή και στο λαό της.



Μερικοί λένε: πρώτα εκχριστιάνισε το λαό σου και μετά να πάς στους άλλους, αλλά ό Κύριος δεν είπε έτσι. Αν έχουμε γείτονα, Μουσουλμάνο, Παπικό ή Προτεστάντη, γιατί αυτός ακόμα δεν είναι Ορθόδοξος; Αφού γνωρίζουμε ότι έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία, και αυτοί οι άνθρωποι, εάν δεν μπουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα χαθούν για πάντα, θα καταλήξουν στην αιώνια κόλαση. Είχαμε τώρα ένα πρόβλημα με την Τσετσενία και μερικοί λένε: πώς είναι δυνατόν να κηρύξουμε στους Τσετσένους; Αλλά εγώ θα πω το έξης: ό Τσετσένος πού βρίσκει τον Χριστό, θα είναι καλύτερος Χριστιανός ακόμη και από τον μέσο άνθρωπο, ό όποιος κατάγεται από παραδοσιακή ορθόδοξη οικογένεια. Έδώ είχα ένα φίλο Τσετσένο Ούαχαμπίτη, πού ήρθε να με προσηλυτίσει στο Ισλάμ. Εμείς αποφασίσαμε να καταλάβουμε: πού βρίσκεται ή αλήθεια; Εγώ επί δύο μήνες του μιλούσα για τον χριστιανισμό, και μετά από αυτό, εκείνος με ρώτησε: «Γιατί ακόμη δεν μου πρότεινες να βαφτιστώ;» Εγώ του είπα: «Αν πιστεύεις, τότε μπορείς να βαφτιστείς», και βαφτίστηκε. Τώρα το όνομα του είναι Αλέξανδρος.


Ερώτησης: Ποιά είναι ή αντίδραση της Εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα πού υπάρχουν στη Ρωσία και τα όποια, όπως πιστεύουμε, είναι κοινά με τα προβλήματα στη Σερβία; Επειδή γνωρίζουμε ότι αυξήθηκαν οι πλούσιοι, οι άδικα πλούσιοι κι από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν πολύ οι φτωχοί άνθρωποι. Ό άνθρωπος δεν είναι μόνο ή ψυχή, αλλά και το σώμα και πώς να βοηθήσεις τούς φτωχούς ανθρώπους; Δεν θα ήταν ιεραποστολική δραστηριότητα να εμπνεύσουμε κάποιον ή πλούσιο και να τον πείσουμε να βοηθάει τούς φτωχούς;




Πατήρ Δανιήλ: Φυσικά, κάθε ιερέας συναντά πολύ πλούσιους και πολύ φτωχούς ανθρώπους. Και πράγματι, ή αποστολή της Εκκλησίας συμπεριλαμβάνει επίσης και την κοινωνική πρόνοια. Στη Μόσχα, υπάρχει ένα νοσοκομείο, το όποιο συντηρεί ή Εκκλησία, με την βοήθεια, μεταξύ άλλων, καν πλουσίων ανθρώπων. Στη Ρωσία υπάρχουν δεκάδες Ορθόδοξα ορφανοτροφεία. Ή Εκκλησία φροντίζει τα νοσοκομεία στη Μόσχα, όλα τα νοσοκομεία είναι υπό την φροντίδα της. Και σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ιερέα Μόσχας, πατέρα ARKADY SHATOV πάρα πολλοί πλούσιοι άνθρωποι βοηθούν τούς φτωχούς. Υπάρχουν ολόκληρα προγράμματα για παρόμοιου τύπου βοήθειες. Επιπλέον, όλα τα γηροκομεία είναι υπό την φροντίδα της Εκκλησίας. Πολλοί από τούς εθελοντές μας πάνε στους φτωχούς και φυσικά, ή Εκκλησία αντιτίθεται ενεργά στις αδικίες πού συμβαίνουν στην κοινωνία. Και οι Μακαριότατοι Πατριάρχαι Αλέξιος και Κύριλλος, επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί στους πλουσίους, για να υποστηρίξουν τούς φτωχούς. Και το αίτημα τους εισακούστηκε. Ώς αποτέλεσμα, χάρη στην Εκκλησία, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν και την αναγκαία βοήθεια για το σώμα.


Ερώτησης: Μπροστά μου βρίσκεται το βιβλίο του ιερέα Δανιήλ Σισόεβ, το όποιο ονομάζεται: «Οδηγίες για τούς αθάνατους, ή τί να κάνετε εάν τελικά πεθάνατε;» Πες μας, πάτερ ποιες είναι αυτές οι οδηγίες;


Πατήρ Δανιήλ: - Ή Ορθόδοξη Εκκλησία γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο ή ψυχή του άνθρωπου αθάνατη, αλλά γνωρίζει πώς συμβαίνει ό θάνατος και πώς να προετοιμαστεί κανείς για τον θάνατο και τί συμβαίνει μετά τον θάνατο. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσει κανείς με το πώς να προετοιμαστεί για το θάνατο. Όλοι γνωρίζουμε πώς θα πεθάνουμε, ίσως και αύριο. Και είναι σημαντικό να έχουμε ένα μέρος, όπου θα πάμε, για να έχουμε ένα σπίτι μετά από το φέρετρο. Το σπίτι αυτό το χτίζουμε με τις καλές μας πράξεις. Με τη βοήθεια της φιλανθρωπίας, μεταφέρουμε εκεί θησαυρούς. Όταν είμαστε φιλικοί με τούς ανθρώπους, όταν τούς παροτρύνουμε στην προσευχή, όταν τούς γυρίζουμε στην Ορθοδοξία, τότε έχουμε τούς ανθρώπους αυτούς με το μέρος μας στον δρόμο αυτό. Εννοείται ότι κάθε μας πράξη γίνεται στο όνομα του Χριστού, διαφορετικά αυτή δεν έχει καμία αξία. Αλλά μαζί με αυτό, πρέπει να προσπαθούμε οι πλησίον μας, να μας βοηθάνε όταν πεθάνουμε. Το σημαντικότερο είναι, οι συγγενείς μας να καλέσουν έναν ιερέα πριν από το θάνατο, για να τούς εξομολογήσει και να τούς κοινωνήσει κι έτσι οι άνθρωποι να περνάνε προετοιμασμένοι στην αιωνιότητα. Γι' αυτόν τον λόγο συνιστώ να συμπεριλάβει κανείς την έξης παράγραφο στην διαθήκη του: 



«Εάν οι κληρονόμοι μου δεν φωνάξουν, πριν από τον θάνατο μου, έναν ιερέα, δεν θα λάβουν καμία κληρονομιά».



Και όταν ένα άτομο πεθάνει, συναντιέται με τούς αγγέλους. Οι Άγγελοι του θεού βοηθάνε τον άνθρωπο, και οι δαίμονες επιτίθενται στον άνθρωπο και τον τρομάζουν. Δύο εβδομάδες πριν, παρηγορούσα έναν ετοιμοθάνατο και είδα πώς του επιτίθονταν οι δαίμονες. Και αυτό δεν είναι αστείο, είναι πραγματικότητα. Μόνο ή Ορθόδοξη πίστη και ή δύναμη του Τιμίου Σταύρου και ειδικότερα ή Θεία κοινωνία, μπορούν να προστατέψουν έναν τέτοιον άνθρωπο. Γι' αυτό αν μετά το θάνατο σας επιτίθενται οι δαίμονες, κάντε το σταυρό και πείτε: «Κύριε Ιησού, βοήθα με!» Ειδικά να καλείτε την Ύπεράμωμο Θεοτόκο. Αυτή γρήγορα προστατεύει από δαίμονες. Και τότε, μετά το θάνατο, ανεβείτε στους ουρανούς, μην ανησυχείτε για την γη, γρήγορα τρέξτε στο Θεό, τότε οι δαίμονες δεν θα είναι σέ θέση να σάς επιτεθούν. Κατά την διάρκεια των δοκιμασιών, οι δαίμονες κρατούν αυτούς, πού είναι δεμένοι με τη γη, οποίους σκέφτονταν πάρα πολύ τα επίγεια. Αν ό άνθρωπος αναζητούσε και επεδίωκε το δρόμο τού Θεού, τότε αυτός ούτε πού θα αντιληφθεί αυτές τις επιθέσεις. Αλλά να θυμάστε ότι οι δαίμονες θα σας παραπλανήσουν με την αμαρτία της ματαιοδοξίας. Στον Μέγα Μακάριο, πού, όταν ανέβαινε, οι δαίμονες λέγανε: «μας νίκησες! μάς νίκησες!». 


Όμως, αυτός απαντούσε: «Όχι ακόμη», και μόνο, όταν πέρασε στις πύλες τού παραδείσου, είπε: «Τώρα σας έχω νικήσει με τη δύναμη τού Ιησού Χριστού». Έτσι και όλοι εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων και να προδιαθέτουμε τον εαυτό μας, για να μη καυχόμαστε και να μην παγιδευτούμε εκεί. Όταν φτάσετε στον παράδεισο, και εγώ θέλω όλοι οι ακροατές μας να πάνε, πηγαίνετε στους αγαπημένους αγίους σας. Έτσι, ακόμη από την γη να γίνετε φίλοι μαζί τους. Στην περίπτωση αυτή, όλοι αυτοί πολύ πιθανόν ακόμη και μετά τον θάνατο, να σας συναντήσουν. Και έπειτα, όταν εσείς θα προσκυνήσετε τον Θεό, ό Κύριος θα σας στείλει να δείτε την κόλαση, γιατί πολλές φορές νομίζουμε πώς, ή αμαρτία είναι γλυκιά και ευχάριστη, αλλά ό Κύριος λέει: Κοίταξε, ή αμαρτία πού καταλήγει. Έτσι, και ή Εκκλησία προσεύχεται εξαιρετικά για τούς ανθρώπους κατά την διάρκεια των σαράντα ήμερων μετά τον θάνατο.



Οι πλησίον μας μπορούν να βοηθήσουν με την ελεημοσύνη, την ανάγνωση των Ψαλμών, τις προσευχές, τα μνημόσυνα. Μερικοί από τούς αγαπημένους μας ανθρώπους πράττουν λάθος, ξοδεύουν πάρα πολλά λεφτά για επιδεικτικές κηδείες και ματαιόδοξα μνημόσυνα, αλλά θα ήταν προτιμότερο, όλα αυτά τα χρήματα, να μοιραστούν στους φτωχούς και αυτοί θα προσεύχονται για μάς. Ειδικότερα, βέβαια, θα προσεύχονται για μάς εκείνοι, τούς οποίους εμείς φέραμε στην Ορθοδοξία. Για παράδειγμα, εκείνοι οι πρώην Μουσουλμάνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Προτεστάντες, πού έγιναν Ορθόδοξοι χάρη σέ εσάς. Όλοι αυτοί θα προσεύχονται για εσάς, και οι άγγελοι με τα φτερά τους θα μάς ανεβάσουν στον ουρανό. Να θυμάστε ότι ή ζωή είναι ένα σχολείο και ό παράδεισος είναι πανεπιστήμιο. Αλλά ή πραγματική ζωή θα αρχίσει μετά την φοβερή Ήμερα της Κρίσης. Έτσι ελπίζω ότι εμείς θα προετοιμαστούμε καλά για να ζήσουμε την αιώνια χαρά.




Ερώτησης: Και πώς μπορεί κανείς να κερδίσει τον παράδεισο;



Πατήρ Δανιήλ: -Τον παράδεισο για εμάς τον κέρδισε ό Ιησούς Χριστός. Χωρίς τον σταυρικό θάνατο τού Σωτήρα, όλοι εμείς θα πηγαίναμε στην κόλαση, όπως και τώρα, όλοι οι αβάπτιστοι θα πάνε στην κόλαση, επειδή δεν έχουν λάβει βοήθεια από το Σταυρό τού Κυρίου. Έχουμε λάβει το δώρο της σωτηρίας μέσω τού βαπτίσματος, αλλά το κατοχυρώνουμε μέσω των καλών πράξεων. Και την δύναμη για τις καλές πράξεις μάς την δίνει ή Θεία Κοινωνία, την οποία πρέπει να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα, με κατάλληλη προετοιμασία και άδεια τού Πνευματικού μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΒ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙΣ ΣΑΝ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΙΕΡΕΩΣ ΔΑΝΙΗΛ ΣΙΣΟΕΒ +2009 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου