Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ορθόδοξη πνευματικότητα και σωματική άσκηση


Σήμερα η άσκηση του σώματος έχει περάσει στην ψυχολογία του νεοέλληνα. Βλέπεις στους δρόμους συνανθρώπους μας να τρέχουν, πρωί-πρωί, προπαντός τις Κυριακές (ενώ αν τους πεις,να πάνε στην εκκλησιά, θα σου πούνε, δεν μπορούν… ),να πηγαίνουν σε γυμναστήρια, να σηκώνουν «βάρη» κ.λ.π.,να πηγαίνουν ακόμα και σε διαιτολόγους, μήπως και χάσουν μερικά κιλά.
Όμως, αν ακολουθούσαν τους «κανόνες» της Ορθοδόξου πνευματικότητος, που όρισαν οι άγιοι Πατέρες μας, δεν θα είχαν ανάγκη ούτε από διαιτολόγους, ούτε από διάφορες σωματικές ασκήσεις, αλλά θα «καλύπτονταν» πλήρως από τον ορθόδοξο τρόπο ζωής.
Θα το δούμε.
Νηστεία-ολιγοφαγία
Αν τρως σύμμετρα,
αν τηρείς τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής,
αν κόψεις τις «λαθροφαγίες» ( να τρως δηλ. με πρόγραμμα, και όχι κάθε τόσο να «τσιμπάς») τότε για να διατηρήσεις την υγεία σου (και το κανονικό στο βάρος!),
δεν θα χρειάζεσαι,
ούτε διαιτολόγους, («ποιος είναι ο διαιτολόγος που σε αδυνάτισε τόσο πολύ», ρώτησαν έναν πρώην παχύσαρκο, που είπε να εφαρμόσει κατά γράμμα τις νηστείες της Εκκλησίας ),
ούτε να τρέχεις στους δρόμους και στα γυμναστήρια, γυμνάζοντας το σώμα σου, γιατί η νηστεία «ρώννυσι το σώμα»
Οι «μετάνοιες»
Εκτός από τη νηστεία , βασικό στοιχείο της ορθοδόξου ασκήσεως και πνευματικότητος είναι και οι «μετάνοιες»∙ το να πέφτουμε δηλ. στα γόνατα ακουμπώντας το μέτωπο στη γη, (προσκύνηση στον Εσταυρωμένο Ιησού ) , και πάλι ξανά το ίδιο, και δέκα και είκοσι, και τριάντα φορές κ.ο.κ.
Θεωρούνται ( οι «μετάνοιες» ) σαν μια από τις καλύτερες σωματικές ασκήσεις!
Την εξαιρετική ωφέλειά τους την είχε καταλάβει κι αυτός ο πανούργος ο Λένιν! Και έκανε ( ο Λένιν!) «μετάνοιες» (όπως κάνουν οι καλόγηροι), για να διατηρεί τη φόρμα του, ως μας πληροφορεί ο συμπατριώτης του ιερέας π. Δημήτριος Ντούτκο ( Η Ελπίδα μας, εκδόσεις «Έλαφος», σελ. 83 ) .

Από το βιβλίο: «ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ»
ΑΡΧ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΆΝΝΗ
Έκδοση Ε΄ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ , ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008/πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου