Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Λογική και πνευματική ζωή, είναι δυο καταστάσεις εντελώς αντίθετες.(Άγιος Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης)


Γέρων ΠαΐσιοςΌταν ένας αποφασίσει να κάνει πνευματική ζωή, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει διαζύγιο από την λογική, εάν θέλει να προκόψει. Λογική και πνευματική ζωή είναι δυο καταστάσεις εντελώς αντίθετες, που αντίκεινται η μία στην άλλη. Αυτός που ζει πνευματικά δεν χρησιμοποιεί την λογική του. Από φυσικού τους οι γυναίκες χρησιμοποιούν πολύ την καρδιά τους και λίγο την λογική. Βλέπουμε, οι Απόστολοι μετά την σύλληψη του Χριστού κάθισαν και σκέφθηκαν με την λογική και φοβούμενοι δεν ακολούθησαν τον Χριστό στη Σταύρωση, ενώ οι γυναίκες με την αγάπη της καρδιάς τους ακολούθησαν τον Χριστό μέχρι το Σταυρό. Κι όταν ο Κύριός μας κάλεσε τον Πέτρο να περπατήσει πάνω στην θάλασσα και να πάει κοντά Του, ο Πέτρος άρχισε να σκέπτεται με την λογική κι άρχισε να βουλιάζει.
Να ενδιαφέρεστε μόνο για τη Θεία δικαιοσύνη κι όχι για την ανθρώπινη. Εγώ, όταν πολεμούσα, δεν υπολόγιζα ούτε τα κρυοπαγήματα ούτε τις ασθένειες ούτε το θάνατο. γι΄ αυτό και πήγαινα πάντα μπροστά στη πρώτη γραμμή. Οι άλλοι κρυβόντουσαν και με κορόϊδευαν, εγώ όμως ένιωθα μέσα μου την χαρά της θυσίας.
ΠΗΓΗ : ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ, εκδ. ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ», 1996, σ. 245.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου