Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η Αγία Βαρβάρα, το πυροβολικό και η "βαρβαρίτσα" Αφιέρωμα Συνταγές.

Τσόκαρο blog
   Η Αγία Βαρβάρα, γνωστή ως Μεγαλομάρτυς, ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μΧ.
   Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, (σημερινή Izmit) επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού . Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά 2 παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρεύοντας τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της , βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνει και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται".  Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.
   Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια (σημερινή Izmit) της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης
    Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό προκάλεσε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς από συσχετισμό. Ανακηρύχθηκε επίσης ως προστάτις Αγία του πυροβολικού και των ορυχείων. Η ιερή μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πηγή: 
Τσόκαρο blog
Τσόκαρο blog
Διάφορες συνταγές για Βαρβάρα ή Ασουρές, τα Βάρβαρα, Κουσάφι, Κολυβόζουμο.

Βαρβάρα με νισεστέ

Υλικά
500γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
1 μικρή χούφτα ρύζι
λίγες βρασμένες σταφίδες
καρύδι τριμμένο
κανέλα, ζάχαρη ή μέλι

Υλικά για το νισεστέ
1 ποτήρι κρασιού νισεστέ (το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
6 ποτήρια κρασιού νερό
Εκτέλεση του νισεστέ
Διαλύουμε το νισεστέ σε ένα μπολ με ένα ποτήρι κρασιού νερό. Αφού διαλυθεί και γίνει ομοιόμορφο μείγμα, το χύνουμε σε κατσαρολάκι με έξι ποτήρια κρασιού νερό που βράζει. Το ανακατεύουμε. Αυτό πήζει αμέσως. Το αφήνουμε να χλιαρώσει εντελώς.

Εκτέλεση
   Πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι 2-3 χέρια. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με πολύ νερό, βάζουμε και το ρύζι και το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά 4 ώρες περίπου, δηλαδή μέχρι να ανοίξουν εντελώς τα σπυριά του σιταριού και να μαλακώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει πολύ.
   Κατόπιν προσθέτουμε το νισεστέ. Όταν θέλουμε να φάμε, βάζουμε σε ένα μπολάκι Βαρβάρα, προσθέτουμε λίγες βρασμένες σταφίδες, καρύδι τριμμένο, λίγη κανέλα και ζάχαρη ή μέλι κατά προτίμηση, μέχρι να γλυκάνει.
   Η Βαρβάρα διατηρείται στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να φάμε, βγάζουμε μια ποσότητα, την οποία ζεσταίνουμε με λίγο καυτό νερό. Είναι πολύ ωραία να τρώγεται ζεστή.
Τσόκαρο blog
Βαρβάρα

1/2κιλό σιτάρι
2λίτρα νερό ζεστό<8 κούπες>
1κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδα ξανθή
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές κορν φλάουρ
για το γαρνίρισμα
καρύδια ψιλοκομμένα λίγη κανέλα

   Πλένουμε το στάρι και το βάζουμε να σταθεί 12 ώρες στο ζεστό νερό να φουσκώσει.την επόμενη μέρα το βάζουμε στην φωτιά με το ίδιο νερό χωρίς να το στραγγίσουμε και το σιγοβράζουμε για 3 ώρες.Σε χύτρα ταχύτητος χρειάζεται 1 ώρα μόνο.Το στραγγίζουμε και κρατάμε τον χυλό.Ξεπλένουμε το στάρι με λίγο νερό.Το νερό αυτό το προσθέτουμε στον χυλό μετράμε τον χυλό πρέπει να είναι 7 κούπες αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό.Βάζουμε τον χυλό σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά απ'το βρασμένο στάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά καθώς και το κορν φλάουρ αφού το διαλύσουμε προηγουμένως σε λίγο από τον χυλό.Βράστε τον χυλό 7-10'να πήξει ελαφρά.Μοιράζουμε σε μπολάκια.Αφήνουμε να κρυώσει και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν εντελώς.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Η συνταγή είναι από το βιβλίο ελληνική κουζίνα ζαχαροπλαστική της Βέφας Αλεξιάδου.
Τσόκαρο blog
Βαρβάρα ή ασουρές

1/2 κιλό στάρι
2 1/2 λίτρα ζεστό νερό
1 φλ. ζάχαρη ή μισό φλ. μέλι
1φλ. σταφίδες ξανθές
1κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ ή αλεύρι καβουρδισμένο
1/2 φλ. αμύγδαλα ή καρύδια
4 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
Κανέλα
1φύλλο δάφνης
λίγο ρόδι προαιρετικά

   Βάζουμε το στάρι στο νερό όλη τη νύχτα. Την επομένη το βράζουμε με το φύλλο της δάφνης για 2-3 ώρες περίπου μέχρι να σκάσει το στάρι. Το σουρώνουμε και κρατάμε 8 κούπες από το νερό που έβρασε. Σε μισή κούπα από το νερό διαλύουμε το νισεστέ ή το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 φλ. βρασμένο σιτάρι, τη ζάχαρη ή το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε τότε και τις σταφίδες. Το μοιράζουμε σε μπολ και όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα, σουσάμι κανέλα και λίγα σπυριά απο ρόδι.
   Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Σ. Καφίρη "Με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι"

Τσόκαρο blog
Βαρβάρα ή Ασουρές, ή Βάρβαρα (τα) Δράμα παράδοση
Υλικά
½ κιλό σιτάρι
1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή
3 λίτρα ζεστό νερό
5 κουταλιές σούπας κοφτές καβουρδισμένο αλεύρι
5 κουταλιές σούπας σουσάμι
Αλάτι
2 κουτ.μέλι
1 φλιτζάνι Μαύρη ζάχαρη (ή άσπρη)
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένα ή αμύγδαλα

   Βάζουμε στη χύτρα το νερό με ο σιτάρι να βράσει αφού το έχουμε φουσκώσει για 12 περίπου ώρες.
   Βράζουμε στην αρχή σε πολύ δυνατή φωτιά και έπειτα σε χαμηλή μέχρι να σκάσει καλά το σιτάρι.
Έπειτα σουρώνουμε, φυλάμε το ζουμί μαζί με ένα φλιτζάνι σιτάρι( για 2,5 λίτρα περίπου χυλό) μετράμε και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί με νερό.
   Έχουμε πλένει από την προηγούμενη τις σταφίδες, και τις ρίχνουμε μέσα. Το καβουρδισμένο αλεύρι και το διαλύουμε μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό και το προσθέτουμε στο χυλό μας. Τα βάζουμε στην φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υλικά .Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει. Λίγο πριν πήξει , ρίχνουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά να μην μας κολλήσει.
   Σερβίρουμε σε μπολάκια πασπαλισμένα με καρυδόψιχα χοντροκομμένη και κανέλα.
Τσόκαρο blog
Βαρβάρα
1/2 κιλό σιτάρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 κουταλιές νισεστέ
200 γρ σταφίδες ξανθές
150 γρ σουσάμι
250 γρ καρύδια
250 γρ αμύγδαλα λευκά
Κανέλα

   Στις 4η Δεκεμβρίου. Τα Βάρβαρα ή Βαρβάρα μοιράζονται εκείνη την ημέρα. Η προετοιμασία τους ξεκινά το βράδυ στις 2 Δεκεμβρίου. Πλένουμε λοιπόν το βράδυ στις 2 Δεκεμβρίου το σιτάρι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 1/2 λίτρα ζεστό νερό. Το πρωί, στις 3 Δεκεμβρίου βάζουμε τη
κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε το σιτάρι έως ότου αρχίσει να δημιουργείται χυλός. Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και εκεί σουρώνουμε τον χυλό. Από τον χυλό μετράμε και φυλάμε 7 φλιτζάνια από το σουρωμένο σιτάρι φυλάμε 1 φλιτζάνι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 7 φλιτζάνια χυλού, το 1 φλιτζάνι σιταριού και τα βάζουμε στη φωτιά.
   Αφού πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις σταματήσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα της το νισεστέ τον οποίο έχουμε διαλύσει σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό.  Ανεβάζουμε τη κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μισό σουσάμι, σχεδόν όλα τα καρύδια χοντροκομμένα (φυλάμε λίγα για τη διακόσμηση) και τα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα. Όταν ο χυλός μας «δέσει» αλλά χωρίς να γίνει πολύ πηχτός, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε τα Βάρβαρα σε μπολάκια. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και το υπόλοιπο σουσάμι. Από πάνω
πασπαλίζουμε με τα καρύδια που έχουμε φυλάξει. Την επομένη ημέρα στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, μοιράζουμε τα Βάρβαρα σε τουλάχιστον 3 σπίτια. Σημειώνουμε ότι η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες, και του πυροβολικού.

Πηγή: matia.gr
Τσόκαρο blog
Η Βαρβάρα βαρβαρώνει...
   
 ΒΑΡΒΑΡΑ

   Οι παροιμίες λένε: «Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), αη Σάββας σαβανώνει, αϊ Νικόλας παραχώνει», «Αγία Βαρβάρα γέννησε (το χιόνι), άη Σάββας το δέχτει κι άη Νικόλας έτρεξε να πάει να το δαφτίσει (το βάφτισε χιόνι)». Κάθε φορά της αγίας Βαρβάρας, συνήθιζαν να τρώνε και το αντίστοιχο γλυκό . Είναι ένα έθιμο παλιό και πρόκειται για ένα γλυκό σε μορφή σούπας που περιέχει διάφορα σπυριά, που συμβολίζουν τα σπυράκια που βγάζουν τα μικρά παιδιά όταν κολλάνε τις παιδικές αρρώστιες (ξέρετε τώρα, ανεμοβλογιά, ιλαρά και όλα αυτά τα ωραία). Λένε πως με τη Βαρβάρα τα παιδιά θα περάσουν τις αρρώστιες αυτές ελαφρά.
   Τα βασικά υλικά λοιπόν είναι σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, σουσάμι, ενώ άλλοι βάζουν και ψιλοκομμένα μήλα και ταχίνι, ειδικά στη Θράκη, για να κάνουν τα υλικά 9 (πάλι τέτοιο νούμερο, θυμάστε και στη φανουρόπιτα;)  Τη Βαρβάρα την φτιάχνουν και τη μοιράζουν στα διάφορα σπίτια, δεν είναι για να μένει και να την κρατάμε στο ψυγείο γιατί έχει σιτάρι μέσα και μπορεί να χαλάσει εύκολα. 

Καλή επιτυχία.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας, τις σκέψεις σας και τυχόν ερωτήσεις!
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου