Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η διακοπή του μνημοσύνου του μητρ. Θεσ/νίκης κ....


«Κόκκινη κάρτα» σε ιερέα της Θεσσαλονίκης από Άνθιμο επειδή σταμάτησε να τον μνημονεύει (VIDEO)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ || zavliaris@gmail.com
Μπροστά σε ένα γεγονός που έχει διχάσει βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες η εκκλησιαστική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς η απόφαση του πρωτοπρεσβύτερου και ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής του ΑΠΘ, π. Θεοδώρου Ζήση να μην μνημονεύει τον μητροπολίτη Άνθιμο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας οδήγησε σε άμεσες αντιδράσεις από πλευράς Μητρόπολης.
Την απόφαση του αυτή μάλιστα την ανακοίνωσε ενώπιον ποιμνίου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προκαλώντας μεγάλη αίσθηση.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος αποφάσισε να επιβάλει στον ιερέα την ποινή της ακοινωνησίας, έως ότου κληθεί σε απολογία στο εκκλησιαστικό δικαστήριο.
Ο εν λόγω ιερέας δεν έχει πλέον την άδεια να ιερουργεί στον ναό του Αγίου Αντωνίου όπου είναι διορισμένος, ενώ δεν μπορεί επίσης να λειτουργήσει ή να μιλήσεις σε οποιονδήποτε άλλο ναό δικαιοδοσίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Η επιστολή
Ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης στις 3 Μαρτίου απέστειλε επιστολή προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο με την οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την «διακοπή του μνημοσύνου».
Η επιστολή που ενημέρωνε για την εν λόγω πράξη του εστάλη λίγο πριν την κάνει πράξη, ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις 5 Μαρτίου.
Στο μακροσκελές κείμενο της επιστολής του ο π. Θεόδωρος καταλογίζει στον Μητροπολίτη Άνθιμο «Οικουμενισμό» καθώς αποδέχθηκε τα αποφασισθέντα της Συνόδου της Κρήτης την οποία και χαρακτηρίζει «ψευτοσύνοδο».
«Στὴν κατηγορία τῶν οἰκουμενιστῶν ἐπισκόπων ἀνήκετε ὁλοφάνερα καὶ σεῖς, Παναγιώτατε μητροπολίτα Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμε, ὅπως σᾶς ἐξήγησα πρὸ ἡμερῶν στὴν ἐπιστολὴ ποὺ σᾶς ἔστειλα, ἀπαντώντας στὴν «πατρική» καὶ «νουθετήρια» ἐπιστολή σας, μὲ τὴν ὁποία μοῦ συνιστούσατε νὰ παύσω νὰ ὁμιλῶ γιὰ τὸν Οἰκουμενισμὸ καὶ γιὰ τὴν σύνοδο τῆς Κρήτης, γιατὶ ἀναστατώνω δῆθεν τὶς συνειδήσεις τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας. Ἐπιβεβαιώσατε ὁλοφάνερα «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» τὴν οἰκουμενιστική σας ταυτότητα μὲ τὴν ἐγκωμιαστικὴ ἀποδοχὴ τῆς ψευδοσυνόδου τῆς Κρήτης κατὰ τὴν Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, στὶς 23-24 Νοεμβρίου τοῦ 2016, καὶ μὲ τὴν ἐντολὴ νὰ διαβασθεῖ καὶ νὰ διανεμηθεῖ στοὺς Ἱεροὺς Ναούς τῆς Μητροπόλεώς σας τὸ ψευδέστατο κείμενο «Πρὸς τὸν Λαό». Ὅση προσπάθεια καὶ ἂν καταβάλλετε, σεῖς καὶ οἱ ἄλλοι οἰκουμενισταὶ ἐπίσκοποι, νὰ ἐξωραΐσετε τὴν ψευδοσύνοδο, δὲν πρόκειται νὰ τὸ ἐπιτύχετε, διότι αὐτὴ δὲν εἶναι οὔτε ἁγία, οὔτε μεγάλη, οὔτε σύνοδος, ὅπως προκύπτει ἀπὸ τὴν ἀληθῆ μαρτυρία τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας, ὅπως αὐτὴ ἀποτυπώνεται μὲ πλῆθος κειμένων στὸ τελευταῖο διπλὸ τεῦχος τῆς Θεοδρομίας (Ἰούλιος – Δεκέμβριος 2016), τὸ ὁποῖο σᾶς ἀποστείλαμε», αναφέρει μεταξύ άλλων στην μακροσκελή του επιστολη ο ιερέας.
Η επιστολή Άνθιμου
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος με επιστολή του πριν σημειωθούν τα πρόσφατα γεγονότα, προσπάθησε να νουθετήσει τον πατέρα Θεόδωρο, που είναι γνωστός κήρυκας του λεγόμενου «αντι-οικουμενισμού», κατά των σχέσεων δηλαδή των εκκλησιών διαφορετικού δόγματος.
Ποιος είναι ο π. Θεόδωρος Ζήσης
Ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης γεννήθηκε το 1941 στην Θάσο και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης. Το 1965 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1971 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της ίδιας Σχολής, υφηγητής το 1973 και τακτικός καθηγητής Πατρολογίας το 1980 στον Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας, στο της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. . Χειροτονήθηκε διάκονος το 1990 και πρεσβύτερος το 1991. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1970 έως το 1974, αναπληρωτής διευθυντής στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών από το 1977 μέχρι το 1986, διευθυντής από το 1988 μέχρι το 1998 και πρόεδρος από το 1991 μέχρι το 1995 του Τμήματος Βυζαντινής Θεολογίας του Κέντρου Βυζαντινών Μελετών. Διετέλεσε και πρόεδρος της Ενώσεως Θεολόγων Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου