Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ο πόνος στον άνθρωπο κάνει καλό;Άγγελος Λάππας


Ο πόνος Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Ο πόνος σχηματίζει στον άνθρωπο μια κατάσταση που τον οδηγεί στον δρόμο της ανθρώπινης τελειότητας…

Το πιστεύω του πόνου

1. Πιστεύω ότι όπως γεννιέται κανείς με τον φυσικό πόνο της μητέρας του, έτσι, χάρη στον πόνο αυτό, αντικρίζει το φως και ελπίζει ν’ ανταμώσει το τέλειον, που είναι ο Θεός. Διότι ο πόνος ανοίγει τα μάτια της καλής θελήσεως.
2. Πιστεύω ότι ο πόνος προάγει την ανθρώπινη κοινωνία. Διότι ο πόνος, ή η ιδέα του πόνου, οικοδομούν τις καλές σχέσεις μεταξύ των ατόμων.
3. Πιστεύω ότι ο πόνος διδάσκει όλα τα αγαθά: ανδρεία, καρτερικότητα, αγάπη, καλωσύνη, φροντίδα, στοργή, διαλλακτικότητα, ανοχή και ακόμη προάγει τη σοφία. Διότι ο ιδικός μας πόνος ιστορεί το δράμα των άλλων και το δράμα των άλλων μνημονεύει τον ιδικό μας πόνο.
4. Πιστεύω ότι όσοι δεν πόνεσαν δεν έμαθαν, ούτε καν μάντευσαν, το λόγο που φόρεσαν σάρκα. Διότι χωρίς πόνο δυνατόν να υπάρξει κατάκτηση, αλλά γνώση όχι.
5. Πιστεύω ότι μόνον όσοι πόνεσαν έμαθαν να ζήσουν και να πεθάνουν σαν τέλειοι άνθρωποι. Διότι ο πόνος γεννά την τελειότητα.
6. Πιστεύω ότι η πείρα της ζωής σχηματίζεται από τα δάκρυα του πόνου. Διότι στα δάκρυα αλιεύονται οι παραδειγματισμοί.
7. Πιστεύω ότι χωρίς τον πόνο ο άνθρωπος θα είχε μόνο ελαττώματα και βαθύτατη ανία. Διότι η ευτυχία του σώματος και του νοός δημιουργεί τέρατα και απελπιστική αδράνεια.
8. Πιστεύω ότι τα δάκρυα του πόνου πλύνουν και σώμα και ψυχή. Διότι μετά από κάθε πόνο ο άνθρωπος γίνεται καθαρότερος στις σκέψεις και στις ενέργειές του.
9. Πιστεύω ότι ο πόνος εμπνέει στον άνθρωπο τα υψηλότερα καθήκοντα. Διότι ο πόνος τελειώνει πάντοτε σε φως και εμπνεύσεις.
10. Πιστεύω ότι η γνώση του πόνου μας κάνει ν’ αποφεύγουμε πολλές ανομίες και πολλά εν γένει έργα της κακότητός μας. Διότι εις τα μόρια του πόνου ενυπάρχει, ως βαθύτερη ουσία, η μεταμέλεια και η απόφαση προς βελτίωσή μας.

Ο πόνος στην ζωή μας μπορεί να μας οδηγήσει εν τέλει στην σωτηρία της ψυχής μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου